Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2013

U Dubrovniku ponovno burno zbog prijedloga izgradnje golf kompleksa

U „vrelom“ ozračju dubrovačkog kina „Sloboda“ održan je u utorak Javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš Sportskorekreacijskog centra s golf- igralištem na Srđu...

Burnoj je raspravi prethodio mimohod Stradunom stotinjak ekoaktivista koji su u Dubrovnik došli iz cijele Hrvatske. Na transparentima, nositelji kojih su ovacijama dočekani pri ulaku u kino, pisalo je “SRĐ je GRAD je SRĐ, SOS za Dubrovnik“, „Referendum“, „Apartmanizacija“, „poREMETINEC su im se planovi“...

Izlaganje su često prekidana upadicama ili pljeskom da bi film kojeg je tvrtka „Razvoj golf“ pripremila kao prezentaciju sudionicima javnog uvida nadglasan pjevanjem pjesme „Sluga stranog kapitala“ na melodiju pjesme „Lula starog kapetana“.

Prema Studiji o kojoj se raspravljalo, autor koje je „EkoIna“, na 310 hektara Sportskorekreacijskog centra s golf- terenima poštivat će se uvjeti uređenja krajobraza i golf- resorta te će se graditi dva golf- igrališta s po 18 i 9 rupa:- Planirani su i ugostiteljski sadržaji te smještajni kapaciteti s 1050 kreveta i hotel s 150 kreveta. Predviđen je rekreacijski park s prostorima za šetnju, trening i jahanje konja a od ukupne će površine pod parkovima biti 204 ha dok se za sportske terene predviđa 105 ha a 9,3 ha su natkriveni sadržaji. Potrebe vode bit će maksimalno 110 litara u sekundi ili 3.807 prostornih metara vode dnevno što je 2,75 posto količina Omble u sušnom razdoblju- naglasila je uvodno koautor studije Sanja Burela dok su mnogi istakli golemu brigu za budućnost grada i svoje djece. Za golf resorta posebno su se zalagali stanovnici naselja Bosanka na platou Srđa a svi su umireni tvrdnjom da „golf manje pesticida troši nego vinogradi“. Dubrovnik će dobivati godišnje 210 milijuna kuna komunalnog doprinosa a ukupno od resorta 37,671 milijuna kuna.Uz investiciju od 6,1 milijarda kuna RH će od PDV dobiti 1,5 milijardi kuna a sezona će se produžiti na 9- 10 mjeseci.

Mnogi su bili nezadovoljni izostankom gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša a ponosno su nalasili da imaju potporu bivše ministrice Mirele Holly.

Vrlo emotivno Dubrovčani su govorili kako će im iznad grada birti tempirana ekobomba, da će se prihvatanjem studije pristati na laganu eutanaziju a mnogi su pitali zašto država ne obnavlja Kupare umjesto da dozvoli taj resort.

Raspravi su nazočili i ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić te supruga najvećeg dioničara „Razvoj golfa“ Maja Brinar, ali nisu raspravljali. Inače, za 24. siječnja je zakazana rasprava o idejnom rješenju golf resorta te će vjerojatno i tada okupiti brojne dubrovčane i ekoaktiviste, prenosi Slobodna Dalmacija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram