Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2013

MMF: Hrvatska mora povećati konkurentnost svog gospodarstva

Hrvatska treba srezati svoj proračunski deficit i učiniti sve da poveća konkurentnost, izjavila je Nemat Shafik, zamjenica izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za Bloomberg nakon sastanka s ministrom financija Slavkom Linićem..

Upozorila je kako Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje ima nepovoljan odnos između troška radne snage i produktivnosti.

"'Oživljavanje rasta je središnje pitanje Hrvatske", istaknula je Shafik.

"Hrvatska treba slijediti put istočnoeuropskih članica EU-a. One su kroz reforme popravile investicijsku klimu, što je povećalo produktivnost i brzo konvergiralo prihode", rekla je Shafik.

Za razliku od njih južnoeuropske članice poput Grčke, Španjolske i Portugala kapital su ulagale, naglasila je, u tržište nekretnina i neproizvodne sektor zbog čega ih danas proganja nedostatak konkurentnosti.

Shafik upozorava i kako Hrvatska ima jednu od najnižih stopa participacije radne snage u Europi koja iznosi oko 50 posto.

"Postoji mnogo načina kako se to može promijeniti. Trebalo bi postrožiti uvjete za odlazak u ranu mirovinu, uvesti fleksibilnije oblike zapošljavanja te povećati participaciju žena", rekla je Shafik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram