Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2013

Velike promjene: Google francuskim medijima pomaže sa 60 milijuna eura!

Google je nakon dva mjeseca pregovora s francuskim novinskim portalima potpisao sporazum s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom po kojem će internetski div ustanoviti fond od 60 milijuna eura za pomoć u prilagodbi starih medija digitalnoj tehnologiji, izvijestio je France 24...

Google će pomoći francuskim novinskim organizacijama da povećaju svoj prihod od internetskog oglašavanja i osnovati fond od 60 milijuna eura za financiranje inovacija u digitalnom nakladništvu, čime je riješen spor oko toga treba li Google plaćati objavu novinskih sadržaja u rezultatima svojih pretraga.

Sporazum, koji su u petak objavili francuska vlada i Google, novinskim će kućama dati pristup platformama za oglašavanje na vodećem internetskom pretraživaču.

Čitatelji i europski nakladnici zatražili su od vlada Francuske, Njemačke i Italije da primoraju Google na plaćanje a kompanija je zaprijetila da, ako joj bude naplaćivano za sadržaj, neće indeksirati europske novinske stranice.

Google je u petak rekao da dogovor s Francuskom znači da neće morati plaćati za kratke izvadke koji se pojavljaju na Googleovom pretraživaču.

Francuska je imenovala posrednika za vođenje pregovora s francuskim nakladnicima a oni su ocijenili da je dogovor "sretan zaključak" spora.

Na potpisivanju sporazuma s Holandeom u Elizejskoj palači bio je izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt.

"Naši pretraživači generiraju milijarde klikova mjesečno a naša oglašivačka rješenja, u koja smo uložili milijarde dolara, njima pomažu zaraditi na tom prometu", napisao je Schmidt o sporazumu na Google Blogu.

Sporazum će omogućiti medijskim kućama da iskoriste Googleove oglašivačke platforme koje uključuju AdSense i AdMob za mobitele.

Google mjesečno nakladnicima u svijetu upućuje oko šest milijardi klikova što predstavlja veliki potencijal za zaradu prodajom reklama koje se postavljaju uz sadržaj i privlačenjem novih čitatelja. Klikom na reklamu generira se prihod koji će se dijeliti, no još nije poznato kako. Očekuje se, međutim, da će veći dio ići francuskim nakladnicima.

Rast pretraživača kao instrumenta za nalaženje infromacija utjecao je na nakladnike u cijelom svijetu a Francuska je jedna od zemalja koje nastoje zaštiti svoje medijske organizacije i njihov proizvod, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram