Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2013

Pogled iza scene: Facebook ne plaća porez zbog golemih poreznih olakšica

Facebook neće platiti porez za 2012. godinu, iako ima 1,1 milijardu dolara samo od operacija u SAD-u, prenosi Daily Mail...

Ne samo da kompanija koja stoji iza vodeće društvene mreže neće platiti porez već će dobiti povrat novca od američke porezne službe - oko 429 milijuna dolara, tvrde iz udruženja Građani za poreznu pravdu (Citizens for Tax Justice - CTJ).

Ovaj povrat dolazi od poreznih odbitaka na dionice izvršnih direktora Facebooka i nagrada u dionicama kompanije.

Udruženje CTJ kaže da da Facebook nije dao "ni dolara" u federalni i budžet saveznih država, usprkos činjenici da odlično prihoduje.

Kako je objavio magazin BusinessWeek, u Facebooku kažu da imaju federalne porezne obveze vrijedne 559 milijuna dolara. Međutim, njihov porezni odbitak na osnovu tzv. stock opcija (isplata direktora u dionicama umjesto u novcu), smanjuje poreznu obvezu za 1,03 milijarde dolara ove godine, uključujući i raniji odbitak od 451 milijun dolara.

Ni to nije kraj u poreznom snalaženju Facebooka. Prema tvrdnjama CTJ-a, Facebook uživa olakšice kao kompanija koja je prošle godine izašla na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO).

Zbog se u Facebooku nadaju da će smanjiti buduće porezne obaveze za još 2,17 milijardi dolara u narednim godinama, javlja Daily Mail.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram