Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

RBA: Pad prosječne neto plaće već 11 mjeseci za redom

Prema prvim podacima DZS-a prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u siječnju iznosila je 5.529 kuna što je nominalno za 42 kune ili 0,8% više nego u prosincu...

Na godišnjoj razini neto plaća porasla je nominalno za 66 kuna, odnosno za 1,2 posto. Uz korekciju godišnje nominalne stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječna neto plaća u prosincu je ostvarila realan pad od 4,0% godišnje. Time je realni pad prosječne neto plaće na godišnjoj razini nastavljen 11. uzastopni mjesec.

Prosječna bruto plaća u siječnju je iznosila 7.974 kune, što je za 80 kuna ili 1,0% više nego u prosincu (nominalno). Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj prošle godine bruto plaća je nominalno viša za 128 kuna, odnosno za 1,63%, dok je u realnom izrazu manja za 3,6% godišnje. I prosječna bruto plaća nastavlja bilježiti realni godišnji pad koji traje od ožujka prošle godine. Uz iznimku nekoliko mjeseci na kraju 2011. godine i početku 2012. godine prosječna bruto plaća od kraja 2009. bilježi negativne godišnje stope promjene u realnom izrazu.

"Nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada uslijed kontrakcije gospodarstva uz istovremeno pojačane inflatorne pritiske negativno doprinosi realnom rastu plaća na godišnjoj razini. Ni u 2013. ne očekujemo zamjetnije poboljšanje trendova odnosno realan rast plaća", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram