Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2013

Kraj trakavice: Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU

Slovenski parlament jednoglasno je ratificirao hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. Za ratifikaciju su glasovalii svi prisutni zastupnici, njih 82. Slovenija je tako postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo naše zemlje u toj asocijaciji. Hrvatski ugovor o pristupanju moraju još ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka. Svečanom proglašenju ratifikacije u slovenskom parlamentu prisustvovali su premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić...

"Današnja ratifikacija dokaz je da je europska politika suživota i solidarnosti i slovenska politika. Kako i ne bi bila kad nas je Prešern naučio da treba živjeti u svijetu u kojem je susjed brat, a ne zli dušmanin", izjavila je slovenska premijerka Alenka Bratušek nakon ratifikacije.

"Ne mogu se sjetiti ni jednog slučaja u povijesti u kojemu je rješavanje jednog problema između dviju država proizvelo bolje odnose nego što su oni do tada bili, a upravo se to dogodilo s odnosima Hrvatske i Slovenije", izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić koja se u Ljubljani susrela sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Slovenski šef diplomacije kazao je kako je uvjeren da se ratifikacijom i skorašnjim članstvom Hrvatske u EU otvara novo poglavlje u odnosima dviju država na raznim područjima. Erjavec je rekao da je zajednički interes obje država stabilnost zapadnog Balkana te nastavak proširenja EU.

Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora već je jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke. Memorandumom o suglasnosti dviju vlada usuglašeno je da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u sklopu sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenska vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije. Potpisali su ga 11. prošlog mjeseca u Mokricama Janša i Milanović, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram