Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2013

Slavko Linić: Zašto se poslodavci protive podizanju minimalne plaće?

Hrvatska udruga poslodavaca smatra kako su izmjene Zakona o minimalnoj plaći, kojima se ona ove godine povećava za 170 kuna, odnosno za 6 posto, posve neprimjerene situaciji u gospodarstvu i štetne za velik dio gospodarstva...

Poslodavci procjenjuju kako ovaj Zakon direktno ugrožava 50.000 radnih mjesta u radno intenzivnim industrijama (drvo, tekstil i koža), koje su dominantno prisutne u ruralnim krajevima Hrvatske.

Na negodovanje poslodavaca oštro je odgovorio ministar Slavko Linić. "Smatramo i da je u redu i građanima podignuti minimalnu plaću. Na gospodarstvenicima je da probaju objasniti zašto se bore protiv minimalne plaće koja znači prije svega toliko malo da bi građani pristojno proživljavali, ne živjeli", izjavio je Linić za T-portal.

"Oni moraju polako shvatiti da mogu od Vlade tražiti dodatne mjere o kojima će Vlada raspravljati, kada su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja. Ali nemaju pravo građane činiti gladnima. Sramotno", ljutito je zaključio Linić.

Podsjetio je kako je Vlada u protekloj godini nastojala urediti cijene u energetici, pa je podignula cijene, potom je i rješavajući potpore gospodarstvu te vodeći bitku za konkurentnost građanima povisila PDV za dva indeksna poena. Linić smatra da nizom mjera Vlada uvijek ide u korist gospodarstvenika olakšavajući im konkurentnost i preživljavanje u teškoj krizi i da se nemaju pravo žaliti kad se građane pokušava zaštititi minimalnom plaćom koja sigurno nije dovoljna za pristojan život obitelji.

U priopćenju HUP-a, među ostalim stoji, kako je ovo treće podizanje iznosa minimalne plaće od početka krize pa je od 2008. minimalna plaća, unatoč kontinuiranom padu gospodarske aktivnosti, nominalno porasla za više od 22 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram