Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2013

KOMPROMIS: Luksemburg od 2015. godine "ublažava" institut bankovne tajne

Luksemburg će od 2015. početi primjenjivati propise o automatskoj razmjeni podataka o bankovnim računima sa zemljama partnerima u Europskoj uniji...

Luksemburški sektor financijskih usluga spreman je za tu promjenu, ustvrdio je premijer Jean-Claude Juncker. Objasnio je da financijski sektor ne ovisi u cijelosti o bankovnoj tajni, naglašavajući da njegova zemlja ne temelji svoju egzistenciju na prljavom novcu ili poreznoj evaziji. Svjetla se neće ugasiti, dodao je.

Vlada je objavila da zbog pojačanog pritiska za promjenama, posebno iz Sjedinjenih Država, mora preispitati politiku oporezivanja kamata po bankovnim računima 'na licu mjesta'.

Iako je takav mehanizam naplate najefikasniji instrument koji jamči naplatu poreza i zaštitu podataka, vlada se mora prilagoditi novom vremenu pa je pristala šire primjenjivati mehanizam automatske razmjene podataka u poreznim pitanjima. Stoga će Luxembourg u siječnju 2015. promijeniti režim oporezivanja svih isplata kamata rezidentima drugih članica Eurpske unije.

Za rezidente Luksemburga neće biti nikakvih promjena i oni će i dalje plaćati 10 posto poreza pri isplati kamata i uživat će prednosti instituta bankovne tajne kakav je trenutno na snazi. Računi američkih državljana i rezidenata bit će pokriveni odvojenim sporazumom s Washingtonom dok će režim oporezivanja isplata rezidentima trećih zemalja ostati nepromijenjen.

Europska komisija nastoji potaknuti svih 27 zemalja EU-a da ukinu institut bankovne tajne u slučaju inozemnih vlasnika depozita, čemu su se dosada protivili samo Austrija i Luksemburg, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram