Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2013

Zbog izbjegavanja plaćanja poreza Europa svake godine gubi oko 1.000 milijardi eura!

Europska unija godišnje gubi oko 1.000 milijardi eura prihoda zbog izbjegavanja plaćanja poreza, poručio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy te najavio da će europski čelnici o tom pitanju raspravljati na sastanku na vrhu idućega mjeseca...

Iznos gubitka poreznih prihoda jednak je vrijednosti ukupnog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Španjolske te daleko premašuje visinu dogovorene financijske pomoći posrnulim članicama eurozone Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Cipru, a koji doseže otprilike 400 milijardi eura.

"Moramo iskoristiti pojačani politički zamah kako bismo riješili taj kritični problem. Porezna evazija je nepoštena u odnosu na građane koji teško rade i plaćaju svoj dio poreza za društvo u kojem rade. To je nepošteno i prema kompanijama koje plaćaju svoj porez, a teško se mogu natjecati dok druge ne plaćaju", istaknuo je u priopćenju Van Rompuy, koji predsjeda sastancima europskih čelnika.

Takva njegova izjava dodatno će ojačati pritisak na Austriju da pristane s ostatkom EU-a dijeliti informacije o računima u bankama. Austrija je sada ostala jedina od 27 zemalja članica koja nije voljna potpisati zajednička pravila o automatskoj razmjeni podataka o štedišama jer želi zaštititi dugu austrijsku povijest čuvanja bankovne tajne.

I europski ministri financija, koji su se jučer sastali u Dublinu, raspravljali su o tom problemu. Pritom su Njemačka i Europska komisija poručile da su odlučne zatvoriti sve rupe kroz koje je moguće izbjeći plaćanje poreza.

"Porezna evazija je ozbiljan problem za zemlje koje trebaju prihode da bi ponovno uspostavile održive javne financije. Trenutačna gospodarska kriza samo ističe hitnu potrebu za poštenim i učinkovitim poreznim sustavom. Jednostavno si ne možemo dopustiti ili tolerirati neplaćanje poreza", poručio je Van Rompuy, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram