Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2012

Hrvatska je nova Grčka: Naša država biti će prva europska država u novoj ozbiljnoj recesiji!?

Umjesto da hrvatska vlada provede hitne fiskalne reforme, ona čeka izravna strana ulaganja, a za to vrijeme Hrvatsku bi, zbog njezine visoke zaduženosti, slabost europskog bankarskog sustava mogla među prvima odvući u recesiju u 2012. godini...

Upozorio je na to Michael Landesmann, direktor bečkog Instituta međunarodne ekonomske studije u Financial Timesu.

Poznati ekonomist u svojim prognozama Hrvatsku svrstava uz rame Mađarskoj, a obje zemlje navodi kao najvjerojatnije kandidatkinje za nastavak recesije u 2012. godini. "Hrvatsku je, kao i Mađarsku, prvi val financijske krize pogodio direktno, i vrlo teško, a nedavni šokovi u eurozoni mogli bi ih odvući u dublju recesiju", smatra Landesmann, prenosi Slobodna Dalmacija.

Uz to, on kao izuzetno otežavajuću okolnost ističe važnu činjenicu da su, uza sve navedeno, i bankarski sustavi obiju zemalja danas većinom u stranom vlasništvu.

U opsežnom i detaljnom pregledu aktualnih stanja i mogućnosti oporavka nacionalnih gospodarstava u srednjoj i jugoistočnoj Europi, Landesmann Hrvatskoj zabrinuto pripisuje veliku osjetljivost na inozemne stresove, ali i nedostatak napretka u segmentu izvoza, kao i visoku zaduženost.

"Hrvatska i Mađarska trebale bi značajnije investirati u razvoj boljih poslovnih uvjeta, te potpunije iskoristiti strukturne fondove Europske unije. Također bi se morale više orijentirati na vlastite izvozne opcije, ali i jače ulagati u obrazovanje domaće radne snage", - kritizirao nas je austrijski ekonomski analitičar.

Razlažući također i uzročno posljedične veze koje su  prethodilo aktualnom stanju, direktor Bečkog ekonomskog instituta naglašava kako je u Hrvatskoj snažna deindustrijalizacija započela još tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. To je, kaže Landesmann, dovelo do znatnog slabljenja hrvatskog izvoznog sektora, odnosno do pada izvoza. A posljedice su već 2008. godine pokrenule rast deficita u RH, zaključio je u svojim analizama Michael Landesmann, direktor bečkog Instituta međunarodne ekonomske studije, prenosi Slobodna.

Pročitajte još:

- Crne prognoze Zdeslava Šantića: U 2012. godini nas čeka novi pad BDP-a i rast nezaposlenosti!

- Jadna naša djeca: Crne europske statistike, Hrvatska odmah iza Španjolske po broju nezaposlenih mladih!

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram