Zatvori
Jasmin Hadzic
30/08/2011

Appleovi dioničari u povijesti traže budućnost: Microsoft se preporodio nakon odlaska Billa Gatesa, baš kao i Disney...

Nakon što je Steve Jobs objavio svoje povlačenje s čelnog mjesta tehnološkog diva Apple, dioničari te tvrtke bjesomučno su se bacili u potragu za bilo kakvim nagovještajima što budućnost nosi za drugu najvrijedniju kompaniju na cijelom svijetu...

Ako će se dioničari Applea baciti na proučavanje nedavne IT povijesti naići će na poprilično konfliktne situacije. U godini u kojoj je Bill Gates podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Microsofta, dionice te tvrtke ostvarile su rast od visokih 38 posto. Nakon što je legendarni šef Disneya Michael Eisner podnio ostavku 2005. godine, dionice Walt Disney korporacije u idućih 12 mjeseci ostvarile su rast od impresivnih 28 posto.

S druge strane, odlazak Jacka Welcha iz General Electrica spustio je vrijednost kompanije za 12 posto. Kada je Michael Dell napustio vođenje istoimene kompanije (Dell) 2004. godine, pa sve do njegovog povratka 2007. godine - dionice Della izgubile su 27 posto svoje vrijednosti.

"Zbilja je teško pronaći neku paralelu u povijesti budući je Jobsov utjecaj na Apple zbilja jedinstven", prokomentirao je za Bloomberg John Buckingham, investicijski direktor jedne veće ulagačke tvrtke. Ipak, Jobsov odlazak iz Applea nije prouzrokovao neku veliku rasprodaju Appleovih dionica. Možda je pomogla i najava iz Applea kako Steve ne napušta kompaniju u potpunosti već postaje predsjednik Uprave.

Otkad se Steve Jobs vratio u Apple 1997. godine dionice tog tehnološkog diva ostvarile su rast od zaista nevjerojatnih 6.754 posto! Tržišna vrijednost Applea danas se kreće oko 345 milijardi američkih dolara. Teško je vjerovati da Jobsov nasljednik Tim Cook može nadmašiti ove rezultate. Ne trebamo niti spominjati proizvode koji do prije pet godina uopće nisu postojali - poput iPhonea i iPada, a danas govorimo o biznisima koji su napravili revoluciju u IT industriji i postali vrijedni nekoliko (desetaka) milijardi dolara.

"Apple će nastaviti i bez Stevea. Ipak, teško je vjerovati da se Apple neće promijeniti. Steve je bio uključen u svaki detalj proizvodnje, marketinga, izvedbe i poslovnih dogovora", ističe Mike Abramsky, analitičar RBC Capital Marketsa.

Podsjetimo, Jobs je još početkom godine napustio Apple zbog teškog zdravstvenog stanja navodno prouzrokovanog rijetkim oblikom raka gušterače.

Pročitajte još:

- Steve Jobs unatoč iznimno teškom zdravstvenom stanju i dalje radi punom parom na Apple TV-u!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram