Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2012

Nema više kopanja po kontejnerima: Milanovićeva "socijalna" vlada ukida sustav otkupa PET ambalaže?

Kako će sirotinja sada preživjeti...

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji rekla je da je sustav otkupa PET ambalaže neodrživ te da je Fond za zaštitu okoliša, otkad se počelo s prikupljanjem ambalaže, nagomilao više od 700 milijuna kuna gubitka, javlja HRT.

Do donošenja novoga pravilnika o otkupu naknada ostaje 50 lipa po boci, ali ulaskom Hrvatske u Europsku uniju takva bi naknada uništila domaće proizvođače. "Stvaranjem jedinstvenoga europskog tržišta naša poduzeća koja imaju dodatni trošak na PET i ostalu ambalažu više ne bi mogla biti konkurentna jer proizvođače više neće biti moguće dodatno štititi carinama", rekla je ministrica Holy.

"Svjesni smo da skupljanje PET ambalaže ulazi i u područje socijalne kategorije jer mnogi od toga danas preživljavaju, no socijala će se morati rješavati na neki drugi način", istaknula je Holy.

Dodala je da će se morati donijeti i novi zakon o otpadu koji će biti usklađen s onima u Europskoj uniji. Ulazak u EU donijet će i više novca za projekte zaštite okoliša i financiranje projekata obnovljivih izvora energije te za projekte energetske učinkovitosti.

Ova najava iz Milanovićeve "lijeve" vlade sigurno neće biti dobro primljena među našim najsiromašnijim sugrađanima, iako valja napomenuti da je moguće da će Vlada donošenjem novog pravilnika samo sniziti vrijednost otkupne naknade, o čemu se već spekuliralo.

Pročitajte još:

- Europska unija uvodi zabranu uporabe ekološki štetnih plastičnih vrećica?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram