Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2012

Očekivano: S&P srušio AAA kreditni rejting Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF)

Upozorili smo na ovo još u petak kada je S&P srezao kreditni rejting cijelom nizu zemalja članica eurozone...

Američka bonitetna agencija Standard & Poor's u ponedjeljak navečer srušila je AAA kreditni rejting Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) na AA+ s izgledima "u razvoju". Analitičari nisu iznenađeni S&P-ovom odlukom nakon što je u petak 9 zemalja eurozone izgubilo svoje kreditne rejtinge, uključujući francuski i austrijski AAA rejting. Iz S&P poručuju kako je izgled postavljen na "u razvoju" jer u iduće dvije godine postoji vjerojatnost da će EFSF-ov rejting rasti, ali i padati.

Ipak, američka rejting agencija objašnjava kako postoji mogućnost da EFSF povrati svoj AAA kreditni rejting ukoliko se ostvare glasine o kreditnom "pojačanju" o kojem se navodno ozbiljno razmišlja. U igri je navodno nekoliko scenarija povećanja kapitala EFSF-a, a jedan od njih je i "prikupljanje dodatnih sredstava od europskih i globalnih privatnih i javnih ulagača" - ma što god to značilo.

Mnogi, poput Nouriela Roubinija, već mjesecima upozoravaju na fiktivni AAA kreditni rejting EFSF-a kao neuspješan pokušaj da zemlje koje nemaju AAA kreditni rejting izrode AAA garancije kroz EFSF.

Nakon gubitka AAA rejtinga EFSF-a jedino je sigurno da će se još dodatno zakomplicirati situacija oko prikupljanja svježeg kapitala za 440 milijardi eura težak EFSF.

Čelnici Unije još su prošle godine načelno dogovorili povećanje kapitala EFSF-a na 1 bilijun eura, ali od tada nakon serije promašenih pokušaja, nije učinjeno gotovo ništa da bi se taj zacrtani cilj i ostvario...

Pročitajte još:

- Nakon S&P-ovog sniženja rejtinga Europa bi mogla ubrzati planove osnivanja vlastite bonitetne agencije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram