Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2012

Banke: Ne možemo mi kontrolirati isplatu plaća bez uplate doprinosa, Slavko Linić: MOŽETE!

Nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio da će Vlada zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa, a što bi trebale kontrolirati banke, iz Hrvatske udruge banaka poručili su da oni to ne mogu raditi iz nekoliko tehničkih razloga...

"Ako mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, onda mogu provoditi i to", poručio je ministar financija Slavko Linić. Istaknuo je i kako s bankarima ne namjerava razgovarati preko medija.

Ovlašteni revizor i stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo Davor Banović smatra da je ministar Linić u pravu kad kaže da u tom području treba napraviti reda, kako je to zahtjevan posao, ali je to moguće i jednostavno učiniti.

Podsjetimo, Linić je prije nekoliko dana u HTV-ovom "Otvorenom" najavio kako od 1. veljače neće biti moguće isplatiti neto plaću bez uplate doprinosa. Rekao je da postoji zakon prema kojemu se ne može isplatiti neto plaća bez doprinosa, ali se zakoni svejedno ne poštuju i nitko na to ne reagira.

Prema Zakonu, banke su dužne obavijestiti Poreznu upravu u roku od osam dana od dana isplate plaće, ako s njom nisu uplaćeni obvezni doprinosi.

Hrvatska udruga banaka poduprla je ovu najavu, no smatra da postoji nekoliko razloga zbog kojih kontrola isplate doprinosa nije tehnički moguća.

Iz HUB-a navode kako banke nemaju mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate/isplate nije obvezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav. Banke, navode, nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki način mogle kontrolirati točnost izračuna. Poslodavci, ističu iz HUB-a, imaju pravo imati otvorene poslovne račune u nekoliko banaka, što u praksi znači da dio zaposlenika može primati plaću preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se plaćati preko treće i četvrte.

No, Banović kaže kako bi banke to mogle riješiti tako da se kad se isplaćuje plaća u modelu plaćanja navodi oznaka iz koje je vidljivo da je riječ o isplati plaće. "Takva isplata nikad ne treba ići kroz sustav bez isplate doprinosa, poreza i prireza", kaže Banović i dodaje kako bi banke u svoj softver trebale staviti kontrolnu zaporku da se ne može zatvoriti neto iznos ako nije zatvoren bruto iznos.

"Osim radnika nitko nije pokazao interes da se krene u raščišćavanje tih problema, a trebali su to činiti i fondovi i porezna uprava, i trebali su se pojaviti u svim radničkim postupcima zbog neisplate plaća jer se radi i o njihovim izgubljenim prihodima", smatra Banović.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić: Prava istina je da će Linić srezati proračunske izdatke za gotovo 8 milijardi kuna

- Tko preživi pričat će: Slavko Linić kaže da će nam biti bolje tek za 3 do 4 godine! Odmah nam je lakše…

Foto: Vlada.hr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram