Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Hoće li nam Olimpijske igre i Euro 2012 uništiti ovogodišnju turističku sezonu

Turistička sezona počela dobro, ali veliki sportski događaji koji će obilježiti ovogodišnju turističku sezonu predstavljaju izazove, zaljučak je današnje sjednice Turističkog poslovnog vijeća pri HGK...

Gordana Borojević iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kazala je da će ova turistička sezona biti puna izazova te neće biti lako nadmašiti prošlu vrlo uspješnu turističku godinu. U jednom je dijelu zemalja EU došlo do zaoštravanja gospodarske situacije što ne pogoduje turističkoj industriji, a neke se receptivne zemlje poput Egipta i Tunisa nakon smirivanja političkih tenzija ponovno vraćaju na turističko tržište Mediterana.

Kalendarski je raspored vjerskih blagdana nepovoljan, a pred nama su i dva velika sportska događaja odnosno Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini te Olimpijske igre u Londonu, što nam nikako ne ide u prilog. Ipak prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 7,2 posto više turističkih dolazaka te 8,5 posto više noćenja, što budi blagi optimizam za narednu sezonu. Pojedina tržišta poput primjerice Njemačke, Velike Britanije i Poljske pokazuju povećano zanimanje, neka su tržišta po interesu na razini prošle godine a pojedina bilježe pad poput primjerice Francuske i Italije. Proračun je Hrvatske turističke zajednice smanjen u ovoj godini pa će biti smanjene promotivne aktivnosti, ali će stoga biti puno više fokusirane na pojedine tržišne segmente odnosno tržišne niše.

U raspravi je naglašeno da je na početku ove turističke sezone teško govoriti o njenoj ukupnoj uspješnosti, tim više što će vremenske prilike u velikoj mjeri utjecati na poslovne rezultate turističke industrije. Tržišna će borba sigurno biti žešća nego prošle godine te stoga moramo biti produktivniji i konkurentniji u odnosu na prošlu sezonu. Potrebno je u što većoj mjeri iskoristiti velike potencijale skandinavskih zemalja, posebice u pogledu nautičkog turizma. Naglašeno je da je nužno ukloniti brojne administrativne prepreke koje otežavaju poslovanje.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić voli turizam: Ako poduzmemo prave poteze Hrvatska može postati europska Florida!

- Svjetska banka: Hrvati, nemojte se oslanjati isključivo na prihode od turizma jer i on je u silaznoj putanji

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram