Zatvori
Jasmin Hadzic
01/05/2012

Nenad Bakić u četiri kompanije drži vlasnički udio vrijedan gotovo 90 milijuna kuna

Osnivač prvog hrvatskog internet portala za zapošljavanje MojPosao u posljednjih nekoliko mjeseci dobiva veliku pozornost medija i javnosti kroz pisanje članaka u Jutarnjem listu i na svom osobnom blogu...

Od objavljivanja onih kontroverznih "zahvalnica" Upravama kompanija čije dionice posjeduje, pa do virtualnog rata s Vjesnikom i sindikalistima Petrokemije - bez obzira što mislili o njemu, Nenad Bakić danas je najaktivniji ulagački aktivist na ovim prostorima. I dok je svojim, često provokativnim tekstovima i javnim istupima, zaradio vojsku obožavatelja i fanova - dobio je i puno "neprijatelja" i kritičara koji tvrde kako Bakić sa svojim pozamašnim kapitalom manipulira drugim ulagačima i "navlači vodu na svoj mlin".

On njihove kritike odbacuje s gnušanjem i često upućuje na slabosti i propuste puno većih "igrača" na hrvatskom tržištu kapitala, poput velikih mirovinskih fondova, koji po njemu, često ne rade pretjerano sjajan posao za svoje klijente.

Bakićeva ulagačka strategija fokusirana je na tzv. "Barcelonu", a to su dionice AD Plastika, Petrokemije, Đuro Đaković holdinga i Valamar Adria holdinga. I sam je priznao da ove dionice čine veliku većinu njegovog ulagačkog portfelja iako kaže da posjeduje i druge dionice, ali u znatno manjem broju.

Mi smo si postavili jednostavan zadatak - doznati koliko zapravo vrijedi Bakićeva famozna "Barcelona". Na svu sreću, posao nije bio težak budući web stranice Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKKD) imaju popis TOP 10 najvećih dioničara svih javno izlistanih hrvatskih dioničkih kompanija.

Tako smo za samo nekoliko minuta doznali da Nenad Bakić posjeduje 107.487 dionica AD Plastika (tržišna vrijednost oko 13,1 milijuna kuna), 109.769 dionica Petrokemije (vrijednost 29,4 milijuna kuna), 220.420 dionica Đuro Đaković holdinga (18,7 milijuna kuna) i 263.350 dionica Valamar Adria holdinga (26,4 milijuna kuna).

Brzom računicom dolazimo do vrijednosti "Barcelone", a riječ je 87,6 milijuna kuna!

Impresivno.

Bakić je u znatnoj mjeri prisutan i u dioničarskoj strukturi Arenaturista (posjeduje dionice vrijedne 3,6 milijuna kuna) i Finvest Corpa (posjeduje dionice vrijedne 1,04 milijuna kuna).

Bakić je svoje pozamašno bogatstvo "zgrnuo" na prodaji portala MojPosao mađarskoj podružnici britanske medijske grupacije Daily Mail (DMGT). Iako se tada pisalo da je DMGT na akviziciju portala MojPosao i još nekoliko internet oglasnika u Slovačkoj potrošio nešto više od 50 milijuna kuna, Jutarnji list nedavno je napisao da je Bakić na prodaji utržio čak 15 milijuna eura.

I dok vjerojatno nikada nećemo doznati koliko je najuspješniji hrvatski internet poduzetnik (u međuvremenu se gotovo u cijelosti povukao iz poduzetništva) "težak", jedno je sigurno, Nenad Bakić je jedan od tek nekoliko moćnih individualnih ulagača koji "drmaju" hrvatskim tržištem kapitala.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić voli turizam: Ako poduzmemo prave poteze Hrvatska može postati europska Florida!

- Nenad Bakić je najmoćniji hrvatski bloger: Njegov blog mjesečno čita više od 160.000 ljudi!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram