Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2011

Zdeslav Šantić je party brejker: Nezaposlenost idući mjesec ide gore, a na jesen ponovno 300.000 nezaposlenih

HZZ je prije nekoliko dana objavio kako je broj nezaposlenih osoba u lipnju pao na 287.511...

U usporedbi sa svibnjem 2011. broj nezaposlenih smanjio se za 3,8 % ili 11.208 osoba, a u odnosu na lipanj 2010. godine povećao se za 0,6 % ili 1.671 osobu. No, ovaj pad broja nezaposlenih neće dugo trajati - barem tako smatra analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

"Nezaposlenost će ponovno početi rasti u kolovozu, a već u listopadu očekujem više od 300.000 nezaposlenih", rekao je Šantić u izjavi za Vjesnik.

Šantić nije optimističan što se tiče konsolidacije tržišta rada, pa očekuje probleme i u idućoj godini zbog restrukturiranja u prerađivačkoj industriji i sektoru usluga, ali i zbog fiskalne konsolidacije koja je pred nama. Rezovi državne potrošnje zasigurno će dovesti do povećanja nezaposlenosti.

RBA analitičari posljednje statistike o kretanju stope nezaposlenosti komentirali su na način da trebamo pričekati jesen prije bilo kakvih preuranjenih prognoza.

Ipak, može se pronaći zajednička tematika za sve izjave uvaženih domaćih ekonomista i analitičara.

Bez oporavka privatnog sektora neće biti niti većeg oporavka na tržištu rada. Ove godine Hrvatska će ostvariti rast BDP-a od oko 1 posto što je nedovoljno za bilo kakav snažniji gospodarski uzlet...

Pročitajte još:

- Zdeslav Šantić: Oporavak na tržištu rada ne treba očekivati prije 2013. godine!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram