Zatvori
Poslovni Puls
26/08/2011

ANALITIČARI: Rast BDP-a od 0,8 posto u drugom kvartalu nije dovoljan za oporavak

Premijerka Jadranka Kosor jučer nije mogla skriti zadovoljstvo objavom podatka o rastu hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu od 0,8 posto...

No, analitičari nisu zadovoljni objavljenim podacima i tvrde kako Hrvatska mora ostvariti daleko više stope gospodarskog rasta ukoliko namjerava pokrenuti usnulo gospodarstvo i smanjiti broj nezaposlenih.

“Podaci iz drugog kvartala ispod su mojih očekivanja i mislim da će projekcija godišnjeg rasta BDP-a uskoro biti revidirana na ispod 1 posto. To znači da je hrvatska ekonomija u stagnaciji, uglavnom zbog nedostatka kapitalnih investicija”, komentirao je za Reuters analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Sličnog je mišljenja i analitičar Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić.

"Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine uglavnom je ostvaren na baznom efektu industrijske proizvodnje te pozitivnom utjecaju kasnijeg termina Uskrsa, zbog čega se blagdanska potrošnja prelila iz prvoga u drugi kvartal. Očito je da dobro protječe i turistička sezona, barem što se tiče fizičkih pokazatelja, jer se njezin financijski učinak još ne može procijeniti. Manja od očekivanja stopa rasta BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju samo potvrđuje naša očekivanja o gospodarskom rastu na razini cijele godine ispod 1 posto", rekao je Stojić.

Zbog solidne turističke sezone i obnavljanja industrijskih zaliha, Stojić u trećem kvartalu očekuje rast BDP-a od 1,5 do 2,0 posto, dok najveća nepoznanica ostaje četvrti kvartal.

"Već krajem drugog tromjesečja u Europi smo vidjeli značajno slabljenje potražnje, što bi moglo odgoditi oporavak domaće industrijske proizvodnje ili bi ona mogla zabilježiti tek mršavi rast. Ujedno, u izbornoj godini zamiru privatne investicije, jer investitori zbog neizvjesnosti u pogledu ekonomskih politika za sljedeće četverogodišnje razdoblje čekaju ishod izbora", kaže Stojić.

Hrvatska je jedna od posljednjih europskih zemalja koje izlaze iz krize.Vlada ove godine očekuje gospodarski rast od 1,5 posto. HNB i MMF su nešto skromniji, oni očekuju rast BDP-a na godišnjoj razini od oko 1 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram