Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2011

George Soros: Europa se mora ozbiljno početi pripremati za default Grčke, Portugala i Irske

Američko - mađarski ulagač milijarder George Soros u iznimno je zanimljivoj kolumni za Project Syndicate još jednom iznio neka svoja razmišljanja o dužničkom problemu u Europi i defaultu koji visi nad perifernim članicama eurozone...

Ukratko - George Soros smatra da je bolje da Europa dopusti kontrolirani default Grčke i Portugala (a možda i Irske) jer u suprotnom riskira dugotrajni nastavak dužničke krize i usporeni gospodarski rast. Soros poziva europske financijske institucije i MMF na financiranje kontroliranog defaulta svih kriznih europskih gospodarstava, što bi po njegovom mišljenju prekinulo zatvoreni krug oštrih mjera štednje, sve većeg duga, a samim time i nedovoljnog gospodarskog rasta.

On kaže kako se zemljama koje defaultiraju mora pružiti mogućnost izlaska iz eurozone, što je po njemu najlakši način da se zemlje u pitanju, ali i sama eurozona, najbrže oporave i stanu "na svoje noge". Moguć je i njihov ostanak unutar eurozone uz pomoć europskog fonda za pomoć gospodarstvima u nevolji (EFSF) i MMF-a koji bi dokapitalizirao i zaštitio lokalne bankarske sustave. U svakom slučaju, Soros tvrdi kako nije u najboljem interesu EU-a dopustiti propast posrnulih perifernih gospodarstava bez detaljnog plana za dugoročnije rješavanje dužničkih problema.

U tekstu Soros se žestoko obrušio na Njemačku i kancelarku Angelu Merkel za koju nije siguran da može uvjeriti njemačku javnost u nužnost spašavanja Grčke.

"Njemačkoj je potrebna radikalna promjena. Njemačka javnost još uvijek smatra da ima izbor oko spašavanja eura. To je teška pogreška. Euro postoji i o njemu ovise imovina i obveze globalnih financija - njegova propast pokrenula bi raspad cijelog financijskog sustava što je naravno izvan svake kontrole Berlina", piše Soros.

Što više vremena bude trebalo njemačkoj javnosti da shvati ovu činjenicu, to će višu cijenu cijeli svijet na kraju morati platiti, zaključuje utjecajni američki milijarder svoj pisani komentar.

Pročitajte još:

- GEORGE SOROS: Kriza u eurozoni mogla bi biti gora od bankrota Lehman Brothersa

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram