Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2011

KOLAPS: Hrvatska će do kraja godine ostvariti rast BDP-a od nepostojećih 0,2 posto

Ako ćemo vjerovati posljednjim ekonomskim prognozama analitičara Unicredit-a/Zagrebačke banke Hrvatsku do kraja godine ne čekaju dobri makroekonomski podaci...

Premijerka Jadranka Kosor ljutila se kada su analitičari i ekonomisti upozoravali da rast BDP-a od 0,8 posto u drugom kvartalu neće biti dovoljan za izlazak iz krize. Nažalost, njihove prognoze sada se polako ostvaruju.

U trenucima kada MMF upozorava na drastično usporavanje svjetskog gospodarstva, a Europa i SAD se nalaze sasvim blizu ulasku u novu recesiju iduće godine - ekonomisti Zagrebačke banke Hrvatskoj u 2011. godini prognoziraju godišnji gospodarski rast od mizernih 0,2 posto!

"Zaoštravanje krize u eurozoni tijekom kolovoza i daljnji nastavak tenzija na međunarodnim financijskim tržištima ključan je faktor za gospodarska kretanja u Hrvatskoj i regij", navodi glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja.

U prethodnom izvješću, Unicredit je očekivao rast hrvatskog BDP-a od 1,2 posto, tako da imamo dobre razloge biti zabrinuti drastičnim smanjenjem od čak 1 posto.

"Naše je mišljenje nepromijenjeno – slijedeća Vlada morat će predstaviti vjerodostojan plan smanjenja fiskalnog deficita, u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, tijekom 4-godišnjeg mandata i provesti strukturne reforme kako bi ubrzala održivu stopu gospodarskog rasta želimo li očuvati kreditni rejting", piše Šaravanja.

Unicredit za iduću godinu predviđa rast BDP-a od 1 posto, a 2013. godine rast bi trebao iznositi 2 posto.

Sada je na potezu Vlada koja će jednostavno morati sniziti svoju prognozu rasta BDP-a za 2011. godinu, jer gospodarski rast od 1,5 posto u ovom trenutku zvuči kao bolesna šala.

A mi moramo još jednom skinuti kapu Ljubi Jurčiću koji je još početkom godine prognozirao kako će Hrvatska i uz iznimno uspješnu turističku sezonu na kraju imati nepostojeći rast BDP-a.

Cijelo UniCreditovo izvješće možete pročitati ovdje (PDF)!

Pročitajte još:

- Američki ministar financija Timothy Geithner potvrdio spekulacije da slijedi veliko spašavanje europskih banaka?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram