Zatvori
Poslovni Puls
22/09/2011

Rast BDP-a: U hrvatskoj Vladi sjede pravi ekonomski vidovnjaci ili potpune neznalice

Nakon što je cijeli niz domaćih i svjetskih ekonomista i analitičara u posljednjih nekoliko dana snizio svoje procjene za rast hrvatskog BDP-a konačno se javila i Vlada...

Situacija je sljedeća:

- MMF je snizio prognozu rasta BDP-a za 2011.godinu na samo 0,8 posto

- PBZ analitičari očekuju rast BDP-a od 0,7 posto

- UniCredit (ZABA) očekuje rast od 0,2 posto

- RBA analitičari prognoziraju rast od oko 1 posto

A hrvatska Vlada? Ona očito još uvijek sanja o gospodarskom rastu od 1,5 posto.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač naime vjeruje kako će treći kvartal značajno "podebljati" godišnji gospodarski rast.

"Pričekajmo da vidimo pokazatelje za treće tromjesečje. Nakon toga ćemo se prilagođavati i ovisno o situaciji u svijetu provoditi daljnje gospodarske mjere", kaže Popijač i napominje kako je iza nas iznimno uspješna turistička sezona.

"Da bi stvorili preduvjete za intenzivniji rast, moramo usklađivati mjere prema našoj okolini, ali i globalnom gospodarstvu u cjelini", kazao je Popijač u razgovoru s novinarima nakon jučerašnje sjednice Vlade.

I tako naša Vlada ponovno zatvara oči pred činjenicom da cijelo svjetsko gospodarstvo u ovim trenucima drastično usporava, pa jednostavno nije moguće da Hrvatska uz ionako katastrofalno loše ekonomske pokazatelje nekako uspije ostati izolirana kao otok u uzburkanom svjetskom financijskom oceanu.

Situacija sada već previše podsjeća na kraj 2008. godine kada je tadašnji premijer Ivo Sanader s gnušanjem odbacio mogućnost velike ekonomske krize u Hrvatskoj.

Svi znamo što se dogodilo samo nekoliko mjeseci nakon te njegove izjave...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram