Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2011

PROBLEM: Propao dogovor Njemačke i Francuske o izvlačenju Europe iz dužničke krize!

Samo četiri dana prije velikog EU summita u Bruxellesu iz Francuske stižu uznemirujuće vijesti...

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u govoru pred zastupnicima parlamenta rekao je kako su zaustavljeni pregovori s Njemačkom  što bi moglo ugroziti ovotjedno predstavljanje sveobuhvatnog plana za izvlačenje Europe iz dužničke krize koja prijeti oporavku globalne ekonomije. Sarkozy je nakon govora u francuskom parlamentu odletio u Berlin gdje će se hitno sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Problem je već toliko puta spominjano povećanje kapitala nedavno ratificiranog Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). Prema informacijama koje su do sada procurile u medije, EU želi povećati kapital EFSF-a s 440 milijardi eura na čak 2 bilijuna eura kako bi EFSF u budućnosti mogao pomagati i navećim gospodarstvima eurozone poput Italije ili Španjolske koja je nakon gubitka kreditnog rejtinga prisiljena na skuplje zaduživanje na financijskim tržištima.

Kako navodi Reuters, Francuska se zalaže za model pretvaranja EFSF-a u banku što bi omogućilo povlačenje kapitala iz Europske središnje banke (ECB). Njemačka vlada i tamošnja središnja banka žestoko se protive takvom modelu financiranja EFSF-a.

Britanski mediji pišu kako su Nijemci i Francuzi ipak postigli dogovor oko osnovnog kostura velikog plana za zaustavljenje dužničke krize, no izgleda kako postoje određene nesuglasice koje bi se trebale riješiti prije ovotjednog sastanka u Bruxellesu.

EU, ECB i eurozona Europu navodno planiraju spasiti s već spomenutim povećanjem kapitala EFSF-a i sa 100 do 200 milijardi eura vrijednom dokapitalizacijom velikih banaka eurozone.

Europska birokracija je spora i složena, pa tek trebamo vidjeti što će se točno objaviti na summitu 23. listopada u Bruxellesu...

Pročitajte još:

- Angela Merkel: Ne možemo preko noći riješiti probleme koji su se gomilali desetljećima

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram