Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2011

Vladajući njemački CDU podupro ideju Europe u "dvije brzine" i olakšavanje istupanja iz eurozone

I dok njemačka kancelarka Angela Merkel na sva zvona trubi kako Njemačka želi veliku i snažnu Europu i eurozonu - njezina stranka radi nešto potpuno suprotno...

Ako je do sada bilo nekakve sumnje da Njemačka zagovara ideju Europe u "dvije brzine" - sada su sve sumnje otklonjene...

Naime, na redovnom godišnjem susretu vladajućih demokršćana kancelarke Angele Merkel (CDU) podržan je prijelog olakšanog istupanja iz eurozone za zemlje članice koji strukturom svog gospodarstva i neprilagođenim državnim financijama više ne mogu opravdati boravak u europskoj monetarnoj uniji. CDU-ovci smtraju kako je potrebno ugraditi klauzulu koja će zemljama članicama eurozone olakšati napuštanje eura bez izlaska iz same Europske unije.

Prema sadašnjem tumačenju kompleksnih pravnih načela EU-a, zemlja koja odluči napustiti eurozonu - mora ujedno napustiti i Europsku uniju.

"Izazov je našem naraštaju dovršiti gospodarsku i monetarnu uniju u Europi i stvoriti političku uniju. Europa prolazi možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata. Irski problemi su slovački problemi, grčki problemi su nizozemski problemi, a španjolski naši, naša odgovornost ne prestaje na našim granicama", kazala je Merkel u govoru pred članovima CDU-a.

Iako izglasavanje ovog prijedloga na CDU-ovom kongresu neće imati nikakve stvarne pravne posljedice, važna je politička poruka koju Angela Merkel šalje svijetu, a ona sada glasi - Grčka, Italija i ostali - van iz eurozone!

Ova vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Merkel direktno negirala kako zajedno sa svojim francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem razmatra ideju stvaranja nove eurozone koja će okupiti samo gospodarski najsnažnije članice EU-a.

S druge strane...

CDU-ova inicijativa možda je samo još jedan politički testni balon kao priprema za eventualno istupanje Grčke iz eurozone što je i dalje vrlo izvjesna opcija, bez obzira na nedavnu promjenu tamošnjeg političkog vodstva.

Pročitajte još:

- Angela Merkel želi mogućnost upravljanja hrvatskim državnim proračunom kada uđemo u EU!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram