Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2011

Katastrofični Jose Manuel Barroso: Moramo se ujediniti, eurozoni prijeti potpuni kolaps!

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je danas kako sve zemlje članice eurozone moraj dati veću podršku projektu "euro"...

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu rekao je kako se eurozona nalazi pred velikim "sistemskim rizicima". Barroso je kazao kako niti jedna zemlja eurozone nije imuna na "napade" s tržišta i kako svi zajedno moraju snažno i odlučno djelovati kako bi uvjerili ulagače da se mogu nositi s krizom.

"Mi se nalazimo pred pravom sistemskom krizom koja od svih nas traži još snažnije djelovanje, a možda i dodatne i važne mjere", rekao je Barroso.

Blok 17 zemalja članica eurozone nalazi se u pred ulaskom u novu recesiju. Ulagači su iznimno zabrinuti za Francusku, drugo najveće gospodarstvo eurozone, čiji prinosi na državne obveznice ovih dana probijaju rekordne razine što predstavlja značajan pritisak na njihove državne financije zbog sve skupljeg zaduživanja na svjetskim financijskim tržištima. Promjena vlada u Italiji i Grčkoj tržište nije uvjerila u neki veći pozitivni preokret, a posljednji statistički podaci upućuju na dodatno usporavanje euro-gospodarstava do kraja ove godine.

Barroso je upozorio da je dvogodišnji ekonomski oporavak "potrošen", a kritizirao je i ideje o daljnjoj fragmentaciji unutar EU-a i eurozone.

"Nećemo od eura učiniti snažniju valutu kroz fragmentaciju Europske unije. Ne smiju postojati podjele između 17 članica eurozone i drugih 10 članica EU-a", rekao je Barroso i dodao kako je potrebno provesti još snažnije povezivanje između država EU i eurozone.

Predsjednik EK-a najavio je i uvođenje novih kontrolnih mehanizama nad proračunima i ekonomskim ciljevima zemalja članica eurozone. Novi kontrolni mehanizmi mogli bi biti postavljeni već idućeg mjeseca, rekao je Barroso.

U trećem kvartalu ove godine gospodarstva eurozone ostvarila su rast BDP-a od samo 0,2 posto.

"Pred nama su ogromni izazovi", zaključio je Barroso svoje izlaganje pred Europskim parlamentom.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Na kraju balade iz eurozone će istupiti Grčka, Italija, Portugal i Španjolska!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram