Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2011

Mogu Kukuriku i HDZ filozofirati koliko god žele, ali dolazak MMF sada je sve izglednija opcija za Hrvatsku

Dolazak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Hrvatsku sada je izgleda samo pitanje trenutka...

I dok HDZ i Kukuriku koalicija ovih dana pokušavaju graditi izbornu popularnost na parolama kako će se "učiniti sve da se izbjegne pozivanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)", sve ukazuje na suprotno...

Prinos na desetogodišnje hrvatske obveznice u ovom se trenutku kreće oko 7 posto, dok je još do prije dva mjeseca iznosio "samo" 6,3 posto. Kakvo je trenutno stanje i raspoloženje na financijskim tržištima za očekivati je da će prinosi početkom iduće godine ostvariti daljnji rast čime će klasično zaduživanje za Hrvatsku postati gotovo neisplativo.

U tom slučaju pozivanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bila bi jeftinija opcija daljnjeg zaduživanja, no MMF će za uzvrat zatražiti "bolne rezove" u javnom sektoru - što u prijevodu znači otpuštanje, smanjenje socijalnih prava i niže plaće i mirovine. Prvi nagovještaj da će doći do pozivanja MMF-a biti će sniženje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane najvećih američkih rejting agencija S&P, Fitch i Moody's. Najnoviji problemi u Mađarskoj koja ponovno traži pomoć MMF-a nagovještavaju da je dužnička kriza iz eurozone stigla na naše granice.

Premijerkin savjetnik i član Savjeta HNB-a makroekonomist Željko Lovrinčević podsjeća da će se agencije suzdržati od promjene hrvatskog rejtinga dok ne završe izbori, ali da je kretanje hrvatskih CDS-ova, što je pojednostavljeno cijena osiguranja duga određene zemlje, slično mađarskom, te da je hrvatski kreditni rejting time de facto već srušen i da se očekuje očitovanje agencija kako bi to postalo i službeno.

"Hrvatska se nalazi u kontinuitetu u vrlo sličnoj situaciji, pa ako Mađarska već traži pomoć MMF-a to jasno govori da ni Hrvatska neće imati drugog izbora. Već sada bi političari i druge institucije trebali početi raditi na paketu za aranžman ili barem uputiti poruku da su to spremni učiniti jer drugi val krize potrest će one dijelove Hrvatske koji su bili otporni a riječ je o financijskom sektoru", ističe Lovrinčević u razgovoru za Novi list.

"Gospodarski rast u ovoj će godini biti na nuli, a tako će biti i u 2012. godini, ljudi će sve teže otplaćivati svoje kredite, pad rejtinga državi, znači zaduženje proračuna od najmanje 7,5 posto i zaduženje države na domaćem tržištu, a to onda znači i rast kamata građanima. Banke će biti u problemima i zbog sve teže otplate kredita. Hrvatska se nalazi u delikatnoj situaciji, goroj od one u kojoj je bila kad je odlazio bivši premijer Ivo Sanader", pesimističan je Lovrinčević.

Sve u svemu - pripremite se, crno nam se piše...

Pročitajte još:

- EBRD: Hrvatski BDP do kraja će godine ostvariti rast od +0,5 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram