Zatvori
Jasmin Hadzic
01/02/2012

PREKRETNICA: Grčka kreditorima pristala isplatiti bonus u trenutku kada se ekonomija počne oporavljati

Dobre vijesti iz Grčke koje bi mogle predstavljati veliku prekretnicu u pregovoru s kreditorima...

Grčka vlada ovih dana pokušava dovršiti pregovore s predstavnicima najvećih banaka oko otpisa vrijednosti postojećeg grčkog duga za oko 100 do 120 milijardi eura. Čini se kako su se pregovori konačno približili kraju dogovorom o posebnom bonusu koji će ulagači u grčke obveznice dobiti kada se počne oporavljati grčki bruto društveni proizvod (BDP).

Bloomberg tako javlja kako su najveći kreditori, a riječ je o velikim europskim bankarskim grupacijama, pristali na otpis 70 posto vrijednosti postojećeg grčkog duga kroz dobrovoljnu razmjenu starih za nove 30-godišnje obveznice s prosječnom kamatnom stopom od 3,6 posto.

Kako bi banke nagovorila na dobrovoljnu razmjenu, grčka vlada pristala je u sporazum s bankarima uvrstiti i posebnu "BDP priznanicu" koja će smanjiti njihov gubitak prouzročen otpisom za oko 0,5 do 3 posto - ali tek kada se grčko gospodarstvo počne oporavljati. Cilj otpisa grčkog duga jest smanjiti odnos duga prema BDP-u na nešto prihvatljivijih 120 posto do 2020. godine.

Analitičari i ekonomski komentatori zaključuju kako je riječ o velikoj prekretnici u pregovorima s bankama koje predstavlja međunarodna lobistička organizacija Institute of International Finance (IIF).

Europski dužnosnici ovaj su tjedan još jednom poručili kako Grčka neće dobiti novi paket pomoći težak 130 milijardi eura ako grčka vlada ne postigne dogovor s najvećim kreditorima. Tek uz tu pomoć EU-a i MMF-a Grčka će biti u mogućnosti isplatiti obveznicu tešku 14,5 milijardi eura koja dolazi na naplatu sredinom ožujka.

Ono što i dalje zabrinjava jest činjenica da su rejting agencije najavile kako će Grčku poslati u "djelomični default" upravo zbog programa dobrovoljne razmjene obveznica s privatnim kreditorima.

Pročitajte još:

- Nijemcima dosadilo spašavati: Grci se moraju srediti ili zaboraviti na našu pomoć

- Dobre vijesti iz Atene: Grci navodno postigli “načelni” dogovor s kreditorima oko otpisa duga

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram