Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Dobra ideja: Linićev porez na imovinu mogao bi prisiliti banke na rušenje cijena nekretnina koje prodaju

Banke u vlasništvu imaju tisuće stanova koje su preuzele od građevinskih tvrtki koje su kreditirale i građana koji nisu na vrijeme uspijevali platiti svoje obveze. Porez bi ih trebao natjerati da ne gomilaju imovinu čekujući više cijene...

Dobar dio ove godine Ministarstvo financija potrošit će na raspravu o prijedlogu zakona o porezu na imovinu, koji je i prije bilo kakvog nacrta izazvao velika protivljenja i građana i poduzetnika. Iako poručuju kako je više koncepcija tog zakona u igri, u Ministarstvu financija odlučni su da se porez plaća na imovinu koja nije stavljena u funkciju, bilo da je riječ o stanovima, kućama, tvorničkim objektima, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu.

Ako se to doista dogodi građani Hrvatske koji imaju drugi stan u kojem ne žive, građevinsko zemljište ili poljoprivredno zemljište koje nije stavljeno u funkciju plaćat će porez na imovinu. No, najveći obveznici tog poreza u Hrvatskoj mogle bi postati banke i to će porezno opterećenje biti puno jače od poreza na financijske transakcije čije se uvođenje najavljivalo u Europskoj uniji, a s tom idejom jedno se vrijeme kalkuliralo i u Hrvatskoj, piše Novi list.

Banke u svome vlasništvu imaju tisuće stanova, što su ih preuzele od građevinskih tvrtki koje su kreditirale, ali i građana koji nisu na vrijeme uspijevali platiti svoje obveze. Uz to banke su preuzele brojno poljoprivredno i građevinsko zemljište, naročito kroz stečajeve, te nekretnine propalih tvrtki. Porez na imovinu koji bi im godišnje mogao uzeti desetke ili stotine milijuna kuna trebao bi natjerati banke da prestanu gomilati imovinu, u očekivanju da joj poraste cijena, dok gospodarstvo od banaka nema koristi, piše Novi list.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić ruši mit o ulaganju u nekretnine kao jedinom “sigurnom” ulaganju u Hrvata

- Kreće velika hrvatska dražba – na bubnju čak 930 nekretnina koje su vlasnici izgubili jer nisu mogli vraćati kredit

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram