Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2012

Ljubo Jurčić: Milanovićeva vlada ima još samo mjesec dana da spriječi pad hrvatskog kreditnog rejtinga

Ekonomist Ljubo Jurčić u razgovoru za Index komentirao je S&P-ovo spuštanje kreditnog rejtinga cijelom nizu zemalja eurozone poput Francuske, Italije, Španjolske, Austrije ali i Slovenije...

Ljubo Jurčić smatra kako S&P-ovo rezanje rejtinga nije dobra vijest za Hrvatsku čiji bi se kreditni rejting također uskoro mogao naći na meti ove američke rejting agencije.

"Pravilo je da kreditne agencije porazgovaraju s Vladama i procijene što one poduzimaju. Ako vide da to poduzimanje neće umanjiti rizik investiranja, onda kreditni rejting pada", kazao je Jurčić u razgovoru za Index i dodao kako vladi premijera Zorana Milanovića moramo dati još barem mjesec dana kako bi na vidjelo izašle njihove namjere oko rješavanja gorućih ekonomskih problema.

"Ako ne bude bitnih zaokreta, tada će kreditni rejting Hrvatske također padati. Problem je sada toliko očit da vam ne treba kreditna agencija da vam to kaže", ističe Jurčić.

On novu vladu upozorava kako mora pod hitno početi rješavati problem pada potrošnje i dramatičnog rasta nezaposlenosti (u prosincu prošle godine registrirano 315.000 nezaposlenih).

"Ako se vidi da se u Hrvatskoj zaustavlja rast nezaposlenosti te proizvodnja počne brže rasti od uvoza i od domaće potrošnje, onda će to biti popravak rejtinga", kazao je Jurčić i dodao da nam prije svega treba brži rast domaće proizvodnje od domaće potrošnje što će rezultirati bržim padom uvoza nego izvoza te drugim dobrim efektima.

Jurčić smatra kako Europa i svijet u ovoj krizi rješava samo posljedice, a ne i uzroke. "Ako se politike promjene, svima će rejting ići gore", kazao je Jurčić te dodao kako bi i Hrvatskoj rejting pao da je ostala stara Vlada. "Kreditne agencije sada čekaju poteze nove Vlade, što će biti proračun i nakon toga će donijeti prvi rejting. Nakon šest mjeseci će se već znati u kakvoj je Hrvatska situaciji", kazao je Jurčić.

Pročitajte još:

- Ljubo Jurčić, analitičar godine: Nova vlada ne smije samo rezati bez ulaganja u proizvodnju!

- Hrvatski analitičari ne mogu postići konsenzus o ekonomskim izgledima za 2012. godinu

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram